Overslaan en naar de inhoud gaan

Canal de Montbéliard à la haute Saône

Het kanaal van Montbeliard, of kanaal van de hoge Saône is een onvoltooid kanaal in Frankrijk. Het doel van het kanaal was om het Rhone Rijnkanaal te verbinden met Conflandy, aan de Boven Saône. In de nasleep van de oorlog van 1870-1871 verloor Frankrijk het Elzas Lotharingen gebied. Het Verdrag van Frankfurt voorzag in het overdragen van een deel van het Canal de la Marne au Rhin, en het eerste stuk Canal du Rhône au Rhin, van Straatsburg naar Mulhouse, naar Duitsland. In totaal werd 236 kilometer kanaal overgedragen aan Duitsland. Frankrijk verloor hiermee een belangrijke Noord Zuid verbinding. Er was wel een Lotharingen naar Franche-Comté verbinding mogelijk. Deze route was zo’n 481 kilometer, tegen 296 kilometer met de aan Duitsland over gedragen kanalen. Er moest dus een directere route tussen Nancy en Montbéliard komen.

In 1871 werd het Canal de l'Est (nu Vogezenkanaal) gegraven om transport tussen Nancy en Bourgogne mogelijk te maken. De bouw van het Canal de Montbéliard à la Haute-Saône de begon gelijktijdig met het Canal de l'Est om de Saône met de Moezel te verbinden. Het Vogezenkanaal werd in 1887 geopend.

Het kanaal begint op een hoogte van 324,95 meter hoog, bij het Canal du Rhône au Rhin. Het stijgt naar een hoogte va 374,75 meter. Het hoogteverschil van 49,8 meter werd overwonnen met 14 sluizen. Het westelijke deel wat nog gebouwd zou moeten worden, zou een hoogteverschil van 163,2 meter moeten overbruggen met 40 sluizen. 

Het kanaal  van Montbeliard is nooit voltooid richting de Saône. Slechts 1 sluis is aan de Saônekant  van de berg gebouwd. Het stuk kanaal wat wel in gebruik was, is in 2018 gesloten. Het gehele kanaal is nu verlaten.